نسل فردا؛ حسن روحانی، رئیس جمهور کشورمان شب گذشته در گفتگوی خبری خود در رسانه ملی گفت: مدتی بود که روز دانشجو تعطیل بود روز ۱۶ آذر در دولت یازدهم زنده شد در دانشگاههای بزرگ شخصیتها از جناحهای مختلف سخنرانی میکنند. دانشجویان هم نظرات خود را عنوان میکنند.
اگرچه در ۱۶ آذر سال گذشته برنامه برخی سخنرانان منتقد در دانشگاه های استان مرکزی لغو شد(اینجا) اما سخنان شب گذشته رئیس جمهور کشورمان موجب شد تا پویایی و زنده بودن دانشگاه های استان مرکزی را طبق معیارها بررسی کنیم تا به اشتباه تاخت و تازهای احزاب سیاسی و تشکل های یکبار مصرف را از جمله عوامل فعالیت و پویایی دانشگاه ندانیم.
یکی از معیارهای سنجش میزان فعالیت های دانشجویی، سطح نشریات آن دانشگاه است. لذا علاوه بر حضور سخنران در دانشگاه ها، حضور و تکثر نشریات دانشجویی نیز باید بررسی شود.
با نگاهی به این نشریات می توان به امکان مطالبه گری دانشجویان و فعال بودن جنبش های دانشجویی پی برد. نشریات دانشجویی میتوانند بستر مناسبی برای رشد فرهنگ نقدپذيري و تقويت فكري دانشجويان باشند و يكي از ابزارهاي جنبش دانشجويي براي انتقال آرمانها و اهداف و مسائل اصلي كشور همین نشریات است كه ميتواند منعكسكننده نظرات و باورهاي دانشجويان باشد.
این نشريات نمونه كوچكي از كار رسانه در جامعه است كه تاثيرگذاري آن در آگاهيبخشي و پويايي فضاي دانشگاه از رسانههاي صاحبنام کمتر نیست. که وجود اساسنامه های مختلف و قانون نظارت بر تشکل ها و نشریات دانشجویی شاهدی بر این ادعاست.
در حال حاضر تعداد بسياري از دانشجويان صاحبقلم در نشريههاي دانشجويي دانشگاهها فعاليت ميكنند ولی هرکدام از آنها حرفهاي ناگفتهاي دربارهي مشكلات و چالشهاي فعاليت در اين حوزه فرهنگساز و راهكارهايي براي بهبود نشريات دانشجويي دارند.
برخورد سلیقه ای مدیران فرهنگی دانشگاه با نشریات دانشجویی
علیرضا کاظمی عضو سابق کمیته نشریات دانشگاه اراک در گفتگو با نسل فردا ضمن انتقاد از کارشکنی برخی دانشگاه ها، فعالیت نشریاتی دانشجویان و تشکلهای دانشجویی را جزو حقوق دانشجویان عنوان کرد و افزود: متاسفانه علیرغم تاکید صریح قانون و آئیننامه نشریات دانشگاهی، در بسیاری از دانشگاهها شاهد هستیم که اولا کمیته نظارت بر نشریات تشکیل نشده است و برخی مدیران فرهنگی در این زمینه سلیقهای عمل میکنند و ثانیا برخلاف قانون، تقاضای نظارت قبل از چاپ بر محتوای نشریات را دارند.
وی به رشد قارچ گونه نشریات دانشجویی با محتوای ضعیف اشاره کرد و گفت: متأسفانه در سطح دانشگاهها با نشریات بسیاری مواجه هستیم که در عمل و به لحاظ محتوایی اثرگذاری لازم را نداشته و فعالیت این نشریات را تنها باید در حد چاپ یک برگ کاغذ خلاصه کرد و همین مسئله سبب میشود در فضای عمومی دانشگاههای کشور، نشریات دانشجویی به لحاظ فنی و محتوایی موفق نباشند.
مشکلات مالی و حمایت های ضعیف چالش نشریات دانشجویی
محمدرضا شفیعزاده، نماینده مدیران مسئول نشریات در کمیته نشریات دانشگاه اراک در این راستا به خبرنگار ما گفت: متأسفانه حمایتهای ضعیف مادی و معنوی مسئولان و تصمیم گیران فرهنگی دانشگاهها از نشریات دانشجویی یکی از چالشهای پیش روی فعالین این حوزه است؛ تاخیر در پرداخت کمکهزینهها و تعیین سقف محدود پرداختیها حتی برای نشریات پرتیراژ و باسابقه از جمله مشکلات مالی است که همین مسائل رغبتی برای فعالیت نشریاتی دانشجویان صاحبقلم باقی نمیگذارد.
حضور ضعیف استان مرکزی در جشنواره های نشریات دانشجویی
وی همچنین ضمن انتقاد از حضور کمرنگ نشریات دانشجویی دانشگاههای استان مرکزی در جشنوارههای مختلف کشوری خاطرنشان کرد: یکی از دلایل این موضوع را نیز باید نبود حمایتهای لازم از سوی تصمیم گیران فرهنگی در دانشگاهها دانست؛ درصورتیکه حضور موثر و فعال در این جشنوارهها میتواند ضمن ایجاد فضای رقابتی به بالا بردن کیفیت نشریات نیز کمک کند.
عدم آموزش و مهارت؛ افت کیفیت نشریات دانشجویی
شفیعزاده همچنین بر ضرورت ارائه آموزش های لازم برای دانشجویان علاقه مند ورود به این عرصه تاکید کرد و افزود: متأسفانه بسیاری از دانشجویان بدون پیشزمینه و اطلاعات ژورنالیستی دستبهقلم میبرند و تقریبا بدون آموزش و مهارت های لازم به این حوزه ورود پیدا میکنند که درنهایت منجر به افت کیفیت محتوایی نشریات دانشجویی خواهد شد که نمونه های فراوان آن را شاهد هستیم.
برخی دانشجویان فعال در تشکل ها از مسائل اصلی جامعه دور شده اند
سید امیرمحمد رنجبر، نماینده خانه نشریات دانشگاههای علوم پزشکی در منطقه البرز مرکزی نیز در این باره گفت: برخی دانشجويان فعال در تشكلهاي دانشجويي نیز از مسائل اصلي جامعه دور شده و درگير حواشي بیارزش و سیاسی بازیهایی شدهاند که نشریات دانشجویی را بهنوعی تبدیل به تریبون احزاب میکند و این میتواند همچون پدیده ظهور تشکلهای یکبارمصرف با تضعیف روحیه آرمانخواهی و مطالبه گری دانشجو، اساسیترین آسیب برای جنبشهای دانشجویی باشد.
رغبت دانشجویان برای فعالیت در نشریات کاهش پیدا کرده است
وی ادامه داد: رشد تدريجي شبكههاي اجتماعي و رسانههاي مجازي در سالهاي اخير و فراگير شدن استفاده از برنامههاي پيامرسان نظير تلگرام در جامعه و دانشجويان، بهتدریج بر فعالیتهای دانشجويي تاثير منفي گذاشته است؛ در واقع فارغ از شرايط دانشگاه، با ظهور اين رسانهها ميزان رغبت براي فعاليت در نشريات دانشجويي كاهش پیداکرده است.
نشریات دانشجویی؛ بستر رشد فرهنگ نقد پذیری
در این بین هر چند نشريات دانشجويي با محدوديتها و مشكلات بسياري روبهرو هستند اما مشكلات مالي و برخورد سلیقه ای مدیران فرهنگی دانشگاه با نشریات دانشجویی از جمله مسائل اصلي است كه یک نشريه دانشجويي با آن درگير است و اغلب دانشجويان فعال در اين حوزه از اين مشكل ياد ميكنند و حل این آن توجه بیشتر تصمیم گیران فرهنگی دانشگاه ها را می طلبد.
حمایت از فعالین و دانشجویان صاحب ایده و خلاق در این زمینه و برنامهریزی صحیح در روند تولید محتوا میتواند بهگونهای باشد که نشریات کاغذی باز هم جای خود را باوجود شبکههای اجتماعی رنگارنگ در بین مخاطبان دانشگاهی و حتی فضای عمومی جامعه باز کنند و اثرگذاری لازم را داشته باشند.
انتهای پیام/